W samym sercu przełęczy Furlo (Riserva Naturale Statale Gola del Furlo) w Acqualagna, stolicy białej trufli, znajduje się nowy ekologiczny domek: The Forestale Furlo. Zbudowany na fundamencie dawnej stacji służby leśnej, domek ekologiczny został zaprojektowany jako model ekologicznej renowacji. To wyjątkowe miejsce obejmuje pięć różnych pokoi z luksusowymi udogodnieniami: ultranowoczesnym wyrafinowanym designem, wysokiej jakości i zrównoważonymi materiałami, dużą częścią dzienną, oknami wykuszowymi ze wspaniałymi widokami, marmurem, a nawet prywatnym tarasem. Eric Merlin, założyciel obiektu, dokonał również wyborów dotyczących stylu życia. “Tutaj nie ma telewizorów w pokojach, nie ma klimatyzacji, jest jak w książce Pierre’a Rabhi, La Sobriété Heureuse [Siła powściągliwości], która przyświecała projektowi”, wyjaśnia.
“Przyjeżdżamy, aby cieszyć się zanurzeniem w nieskażonym, dzikim środowisku naturalnym, w którym różnorodność biologiczna jest wyjątkowa. Przede wszystkim obiekt The Forestale nie jest hotelem: Don Merlino wita gości w swoim domu, w koncepcji B&B opartej na fundamentalnej więzi międzyludzkiej i osobistej”, kontynuuje. Obietnica The Forestale opiera się na tryptyku designu, gastronomii i ekologii. Wokół domku można znaleźć różne atrakcje związane z naturą i rezerwatem przyrody: trekking, kolarstwo górskie, wspinaczka, obserwacja ptaków itp. Nieskazitelne, chłodne rzeki sąsiedniego pogórza zapraszają do kąpieli. Acqualagna jest stolicą trufli, które można znaleźć przez cały rok, podobnie jak grzyby. “Furlo to wioska gastronomiczna: na 50 mieszkańców przypada nie mniej niż 6 restauracji, z których dwie specjalizują się w truflach”, dodaje Eric Merlin. Wreszcie, okolica oferuje szerokie i wzbogacające doświadczenia kulturalne, z licznymi ośrodkami historycznymi i wszystkimi urokami Włoch. “Znajdujemy się niecałe pół godziny od Morza Adriatyckiego i jego wspaniałych nadmorskich kurortów”.
Eric Merlin wybrał drewno Kebony, aby ozdobić to niebiańskie miejsce: “Wybrałem je ze względu na jego nieporównywalne właściwości, które przeczą wszelkiej konkurencji (według mojej wiedzy) pod względem odporności, wytrzymałości i długowieczności; wszystko potwierdzone 30-letnią gwarancją, jedyną tego rodzaju na rynku, oraz faktem, że nie wymaga konserwacji. Bardzo szanuję “zaangażowane” firmy, takie jak Kebony. Podzielamy te same wartości dotyczące CSR i zrównoważonego rozwoju. “, wyjaśnia.
Rewolucyjna technologia Kebony, opracowana w Norwegii, to przyjazny dla środowiska proces modyfikacji drewna iglastego pochodzącego ze zrównoważonych źródeł poprzez podgrzewanie drewna alkoholem furfurylowym, pochodzącym z odpadów rolniczych. Poprzez polimeryzację ściany komórkowej drewna, drewno iglaste trwale uzyskuje właściwości tropikalnego drewna liściastego, w tym wysoką trwałość, twardość i stabilność wymiarową. Proces ten nie tylko znacznie poprawia właściwości fizyczne drewna, ale także przyczynia się do jego unikalnego wyglądu, który wynika ze srebrnoszarej patyny, która rozwija się z czasem.
Wykonano symulacje 3D tej srebrnej patyny w celu wizualizacji jej ewolucji od brązowej do szarej. Gwarantuje to estetyczną ciągłość, szczególnie w odniesieniu do koloru aluminium zastosowanego w oknach. Samo drewno pozwala budynkowi wtopić się w piękno otaczającego krajobrazu.